Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Wat is MFA

Multi-Factor Authentication (MFA) en Two-Factor Authentication (2FA) is een extra beveiliging op uw account. Hiermee maakt u het risico voor het uitlekken van data van uw account enorm veel kleiner. Als de gebruikersnaam en het wachtwoord per ongeluk in handen komen van derden is alleen daarmee inloggen niet mogelijk, daarnaast is namelijk de mobiele telefoon van de gebruiker ook nodig voordat er ingelogd kan worden (telebankieren werkt op dezelfde manier).

Waarom MFA

Iedereen noteert wel eens een wachtwoord ergens. Soms is dit niet te voorkomen, u heeft bijvoorbeeld een nieuw wachtwoord wat lastig te onthouden is.
Of misschien is uw wachtwoord wel de naam van een van uw familie leden, of de geboortedatum en naam van uw partner.

Gezien dit allemaal veel voorkomt en makkelijk te raden is, is deze manier van authenticatie niet altijd voldoende.
U kunt zelf een perfect wachtwoord hebben van 10 karakters, 2 cijfers, een leesteken en een spatie.
Dan kan het wachtwoord nog steeds lekken, of misschien kan het wachtwoord wel "Ge-bruteforced" worden. Dit houdt in dat elk mogelijk wachtwoord geprobeerd wordt door een kwaadwillige (vaak automatisch via een computer, deze kan 1000en pogingen doen in korte tijd).

Hierdoor is een extra vorm van beveiliging verstandig. Zelfs als het wachtwoord geraden wordt, kan de kwaadwillige nog steeds niet inloggen.
U moet namelijk op uw mobiele apparaat akkoord geven voordat er ingelogd kan worden (dit doet u eenvoudig door alleen op JA te drukken).

En als u niet langer toegang heeft tot uw apparaat laat u deze natuurlijk blokkeren. Dan kan er ook niks mee gebeuren.

Hoe werkt MFA

Met MFA wordt een of meerdere vormen van verificatie toegevoegd om te bewijzen dat u het echt bent die inlogt. Voorbeelden hiervan zijn SMS codes, authenticator apps of spraak codes.
Deze codes of apps zijn vooraf ingesteld en reageren op het door u aangegeven telefoonnummer of mobiele apparaat.

  • No labels